Kasvomaskien jakaminen maksutta vähävaraisille henkilöille

7.9.2020

Maan hallitus käsitteli neuvottelussaan 13.8.2020 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ehdotusta suositukseksi kansalaisten kasvomaskien käytöstä. Valtioneuvosto puoltaa periaatepäätöksellään THL:n kasvomaskisuositusta.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Suosituksen tavoitteena on suojata kanssaihmisiä mahdolliselta altistumiselta koronavirustartunnalle.

Kasvomaskin hankinta
Pääsääntönä on, että jokainen hankkii maskin itse. Kunta huolehtii, että maskeja on saatavilla ilmaiseksi suosituksen mukaisesti kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville vähävaraisille henkilöille, joiden on välttämätöntä kulkea joukkoliikenteessä.

Maskien määrä jakelussa
Jaamme pääsääntöisesti 2 monikäyttöistä kangasmaskia, joita voi itse pestä käytön jälkeen pesukoneessa joko 60 asteessa tai keittää maskia 5 minuuttia kuumassa vedessä, johon on lisätty vähän pesuainetta. Vain joissakin tapauksissa voidaan antaa 10 kertakäyttöistä maskia vähävaraisille henkilöille, jotka eivät pysty itse maskeja hankkimaan ja joiden on välttämätöntä käyttää joukkoliikennettä.

Jakelupisteet:
Säkylän kunnanviraston keskuksesta saa maskit arkisin klo 9.00-15.00
Köyliössä jakelupisteenä on seurakuntatalon virasto perjantaisin klo 9-13 (Köyliöntie 4).

Kasvomaskin käyttöä suositellaan
• Säkylän kunta suosittelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaiseman suosituksen mukaan kasvomaskien käyttöä yli 15-vuotiaille henkilöille joukkoliikenteessä, koulukulje-tuksessa ja tilanteissa, joissa yli 15 min. lähikontakteja ei voida välttää.
• Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.
• Suositus on voimassa toistaiseksi.

Maskeja käytetään toisten ihmisten suojelemiseksi koronaviruksen aiheuttamalta tartunnalta. Oman suojaamisen varmistamiseksi tärkeimmät keinot ovat edelleen riittävät turvavälit, joukkotilaisuuksien välttäminen, käsien pesu ja desinfektiohuuhteen käyttö mahdollisimman usein, hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan yskiminen sekä kasvojen koskettelun välttäminen. Koronavirukselle tyypillisten oireiden ilmaantuessa on vältettävä sosiaalisia kontakteja ja hakeuduttava välittömästi koronatestiin ottamalla ensin puhelimella yhteyttä terveydenhuoltoon.

Muistilista maskin käyttöön niitä haettaessa:
•Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten.
•Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.
•Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista.
•Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.
•Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.
•Jos kosket maskiin käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.
•Älä pue käytettyä maskia uudelleen.
•Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.
•Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan.
•Laita kertakäyttöinen maski suoraan roskiin käytön jälkeen ja uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.
•Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
•Pese kangasmaski 60 asteessa aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma.

Linkki THL:n sivuille: https://thl.fi/fi/-/thl-suosittaa-kasvomaskin-kayttoa-toisten-suojaamiseksi-kasienpesu-ja-turvavalit-ovat-tarkeimmat-keinot-ehkaista-koronatartuntoja