Hyvinvointi ja ravitsemus


Terveyttä edistävässä ruokavaliossa olennaista on kokonaisuus. Yksittäiset ruoka-aineet eivät tee ruokavaliosta terveellistä tai epäterveellistä. Terveyttä edistävä ravitsemus pitää yllä vireyttä ja toiminta- ja työkykyä sekä ehkäisee merkittävimpien kansansairauksien syntyä ja vähentää niistä aiheutuvia kustannuksia. Ravitsemus on myös osa monien sairauksien hoitoa. Terveyttä ja hyvinvointia tukeva ruokavalio on sekä terveellinen että maittava. Ravitsemusta ja ruokaa ei tulisi nähdä vain ravintoaineina ja sairauksien riski- tai suojatekijänä, vaan ymmärtää ravitsemuksen laajempi merkitys terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Tärkeää on myös muistaa syömisen kohtuullisuus liikuntaa unohtamatta.

Ruokaan ja ravitsemukseen liittyy sosiaalinen hyvinvointi ja yhteisöllisyys, kulttuuri ja tapakasvatus sekä elämänlaatu ja arjen hallinta. Säännöllinen ateriarytmi helpottaa syömisen hallintaa pitäen annoskoot kohtuullisina. Tämä puolestaan edistää painonhallintaa ja vatsan normaalia toimintaa. Pitkät ateriavälit ja liian pienet annokset altistavat napostelulle ja liialliselle syömiselle seuraavalla aterialla. Yhteinen, rauhassa vietetty ateriahetki toimii parhaimmillaan sosiaalista hyvinvointia edistävänä ja yhteisöllisyyttä lisäävänä virkistystaukona arjen keskellä kotona, koulussa ja työssä. Ruoka ja yhdessä syöminen tuovat iloa ja nautintoa. Monipuolinen ja vaihteleva ruokavalio tarjoaa myös maukkaita makuja.
(KS)