
Terveyttä edistävää ruokavaliota havainnollistetaan ruokakolmiolla ja lautasmallilla. Monipuolinen ja vaihteleva ruoka-aineiden valinta mahdollistaa terveyttä edistävien, ympäristön kannalta kestävien ja hyvänmakuisten aterioiden ja välipalojen koostamiseen riittävän ravintoaineiden saannin turvaamiseksi. Puutteellisesti koostetulla ruokavaliolla on yhteys moneen länsimaiseen sairauteen. On arvioitu, että ainakin 1/3 syöpätapauksista ja noin 1/2 sydän- ja verisuonisairauksista sekä verenpainetaudeista on yhteydessä ravintoon.
Ruokakolmio auttaa terveellisen, monipuolisen ja ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion koostamisessa. Ruokakolmio kuvaa, mitä ruoka-aineita tarvitset päivittäin runsaasti, ja mitä harvemmin. Kolmion perustan muodostavat kasvikunnan tuotteet eli kasvikset, hedelmät ja marjat sekä täysjyväviljatuotteet. Samaan kerrokseen kuuluu myös peruna. Seuraavassa kerroksessa ovat kasviöljyt, kasviöljypohjaiset margariinit, pähkinät ja siemenet sekä kala, siipikarja ja vähärasvaiset maitotuotteet. Näiden kerrosten tuotteet kuuluvat terveelliseen ruokavalioon, mutta eivät muodosta siitä pääosaa. Ruokakolmion huipulla olevat liha, lihavalmisteet, kananmuna sekä sattumat sopivat terveelliseen ruokavalioon harvemmin käytettyinä. Näiden käyttö päivittäin tai ylenmääräinen nauttiminen saattaa olla terveydelle haitallista. Sattumiksi sanotaan niitä ruoka-aineita, joita tulisi nauttia harvemmin. Näihin kuuluvat esimerkiksi makeiset, keksit, leivonnaiset ja virvoitusjuomat. Elintärkeiden ravintoaineiden riittävän saannin turvaamiseksi kannattaa syödä joka päivä monipuolisesti erilaisia ruoka-aineita.

Kuva 1. Ruokakolmio (Valtion ravitsemusneuvottelukunta)
Lautasmalli puolestaan auttaa rakentamaan hyvän ja kokonaisvaltaisen aterian. Lautasmallin avulla ruuasta saa sopivassa suhteessa ravintoaineita ja energiaa. Puolet lautasesta täytetään kasviksilla (salaatit, raasteet, lämpimät kasvislisäkkeet), neljännes perunalla, täysjyväpastalla, ohralla tai muulla täysjyvälisäkkeellä ja neljännes kalalla, palkokasveilla tai lihalla. Aterian ohella voi syödä lisäksi palan täysjyväleipää ja juoda ruokajuomana vettä, vähärasvaista maitoa tai piimää tai kaura- tai soijajuomaa. Aterian täydentää jälkiruuaksi nautittavat marjat tai hedelmä.

Kuva 2. Lautasmalli
Ravitsemussuositusten keskeinen tavoite on parantaa väestön terveyttä ravitsemuksen avulla. Suosituksen mukaisen, ravitsemuksellisesti riittävän ruokavalion voi koostaa yksilötasolla usealla eri tavalla. Terveyttä ruoasta – suomalaiset ravitsemussuositukset koskevat koko väestöä ja sen pohjalta on annettu suosituksia eri kohderyhmille mm. lapsille ja lapsiperheille, varhaiskasvatukseen, koulu- ja opiskelijaruokailuun sekä ikääntyneille.
Ravitsemussuosituksia laaditaan niin maailmanlaajuiseen käyttöön kuin kansallisestikin. Ne perustuvat tutkimuksiin eri ravintoaineiden tarpeesta koko elinkaaren aikana. Lisäksi niissä on otettu huomioon laaja tutkimustieto ravintoaineiden vaikutuksesta sairauksien ehkäisyssä ja terveyden edistämisessä. Ravitsemussuositukset eivät ole pysyvästi samanlaisia, vaan muuttuvat elintapojen ja kansanterveystilanteen muuttuessa sekä uuden tutkimustiedon karttuessa.