Maskien jakaminen maksutta vähävaraisille henkilöille

7.9.2020

Maan hallitus käsitteli neuvottelussaan 13.8.2020 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ehdotusta suositukseksi kansalaisten kasvomaskien käytöstä. Valtioneuvosto puoltaa periaate-päätöksellään THL:n kasvomaskisuositusta.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Suosituksen tavoitteena on suojata kanssaihmisiä mahdolliselta altistumiselta koronavirustartunnalle.

Kasvomaskin hankinta

Pääsääntönä on, että jokainen hankkii maskin itse. Kunta huolehtii, että maskeja on saatavilla ilmaiseksi suosituksen mukaisesti kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville vähävaraisille henkilöille, joiden on välttämätöntä kulkea joukkoliikenteessä.

Maskien määrä jakelussa

Jaamme pääsääntöisesti 2 monikäyttöistäkangasmaskia, joita voi itse pestä käytön jälkeen pesukoneessa joko 60 asteessa tai keittää maskia 5 minuuttia kuumassa vedessä, johon on lisätty vähän pesuainetta. Vain joissakin tapauksissa voidaan antaa 10 kertakäyttöistä maskia vähävaraisille henkilöille, jotka eivät pysty itse maskeja hankkimaan ja joiden on välttämätöntä käyttää joukkoliikennettä.

Jakelupisteet:

Säkylän kunnanviraston keskuksesta saa maskit arkisin klo 9.00-15.00

Köyliössä jakelupisteenä on seurakuntatalon virasto perjantaisin klo 9-13 (Köyliöntie 4).

Kasvomaskin käyttöä suositellaan

  • Säkylän kunta suosittelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaiseman suosituksen mukaan kasvomaskien käyttöä yli 15-vuotiaille henkilöille joukkoliikenteessä, koulukuljetuksessa ja tilanteissa, joissa yli 15 min. lähikontakteja ei voida välttää.
  • Suositus on voimassa toistaiseksi.

Maskeja käytetään toisten ihmisten suojelemiseksi koronaviruksen aiheuttamalta tartunnalta. Oman suojaamisen varmistamiseksi tärkeimmät keinot ovat edelleen riittävät turvavälit, joukkotilaisuuksien välttäminen, käsien pesu ja desinfektiohuuhteen käyttö mahdollisimman usein, hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan yskiminen sekä kasvojen koskettelun välttäminen.

Heli Salo-Kivinen
hallintopäällikkö, potilasasiamies,THM