Satakunta lautasella -päivä on Otson päivänä 11.10.2023

9.10.2023

Keskiviikkona 11.10.2023, Otson päivänä on Satakunta lautasella -lähiruokapäivä. Koronakriisi ja Ukrainan sota ovat kasvattaneet suomalaisten kiinnostusta lähiruokaan ja ihmiset ovat alkaneet miettiä enemmän Suomen omavaraisuutta ja huoltovarmuutta sekä ruokatuotannon ketjua.

Otson päivänä lähes kaikki Satakunnan kuntien ja kaupunkien ruokapalvelut valmistavat lähiruokaa asiakkailleen. Myös Säkylän kunta on ilmoittautunut päivään mukaan tarjoamalla koulujen oppilaille ja päivähoidossa oleville lapsille lähiruokaa. Ruokalistalla on Apetitin järvikalapuikot, perunat, kermaviilikastike, Härkälän salaattia ja Kurkkumestareiden tuotteista valmistettua pikkelisalaattia höystettynä Yrttipajan yrteillä.

Lähiruokapäivä kuuluu Satakunta lautasella – Sikses parasta lähiruokaa -hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on tukea satakuntalaisen ruokaketjun kehittymistä ja kasvua. Satakuntalaista ruokaketjua nostetaan esiin korostamalla kestävää ja vastuullista toimintaa. Hankkeen sivuilla www.siksesparasta.fi on saatavilla monipuolisesti materiaalia lähiruoan reitistä tuottajalta lautaselle, oppipeli, videoita, kuvia, ruokaohjeita ja muuta esittelymateriaalia.

Hankkeen toteuttavat ProAgria Länsi-Suomi, Satafood Kehittämisyhdistys ry ja Pyhäjärvi-instituutti. Hanketta rahoittaa Satakunnan ELY-keskus Manner-Suomen maaseudun kehittämisrahastosta.