Ylilääkärin terveiset: Hellekelien ABC

30.6.2022

HUH HELLETTÄ

Kylläpä aurinko meitä nyt hellii ja niinhän se menee, että osa nauttii ja auringossa kellii. Loput pähkäilevät miten tästä selviäisi.

Tässä HELLEKELIEN ABC eli ohjeita siihen miten helteistä selviää parhaiten:

A. Viilennä sisätilat. Sulje ikkunat auringon puolelta päivällä verhoilla tai kaihtimilla, avaa lasitetun parvekkeen ikkunat. Kun ilma illalla viilenee tuuleta asuintilat ja hyödynnä ristiveto jos mahdollista. Sammuta turhat sähkölaitteet ja valot. Käytä tuuletinta tai ilmastointia jos mahdollista. Jos käytät ilmastointia pidä ikkunat kiinni.

B. Vältä kuumia paikkoja ja suoraa auringonpaistetta. Ulkoile varhain aamulla tai illan viiletessä. Pysyttele varjossa jos mahdollista. Muista aurinkovoiteet ja suojakerroin.

C. Juo riittävästi pitkin päivää. Muista juoda jo ennen kuin tulee jano! Hellekelillä kannattaa juoda ainakin 2 litraa päivässä. Puolet juodusta nesteestä kannattaa olla muuta kuin vettä. Vissystä ja esimerkiksi urheilujuomasta saa myös suoloja, joita elimistö hukkaa hikoilemalla. Vältä alkoholia ja sokeripitoisia juomia. Suosi myös vesipitoisia hedelmiä ja kasviksia. Vältä raskasta ruokaa.

D. Viilennä kehoa. Pukeudu kevyesti. Suosi hengittäviä materiaaleja. Käytä lierihattua. Viilennä kehoa haaleassa suihkussa, uimalla tai vaikka kosteilla kääreillä. Vaihda peitto kevyempään

E. Huolehdi muista. Opasta iäkkäitä ja lapsia. Tiedustele riskiryhmiin kuuluvien läheistesi vointia päivittäin. Älä jätä lapsia tai vanhuksia kuumaan autoon. Jos nukutat lasta vaunuissa älä jätä niitä aurinkoon. Huolehdi myös lemmikeistä.

NAUTITAAN JA SINNITELLÄÄN.

Terveisin, ylilääkäri Kirsi Markula