Ylilääkärin kuulumisia 20.5.2022

20.5.2022

Kesän kynnyksellä voimme vihdoin keskittyä Koronan lisäksi myös muihin asioihin. Olemme aloittaneet terveyshyötytyökalun käyttöönoton ja parhaillaan teemme verenohennuslääkitystä käyttäville säkyläläisille terveys- ja hoitosuunnitelmia. Toimimme tiimimallilla kuten tähänkin asti. Tiimimallissa avainasemassa on moniammatillinen yhteistyö potilaan parhaaksi. Jatkossa tulemme kiinnittämään erityistä huomiota potilaan saamaan terveyshyötyyn. Kepolan terveysasema suljetaan suunnitellusti toukokuun lopussa ja Kepolan terveysasemalla asioineet ovat tervetulleita asioimaan Säkylän terveyskeskuksessa.

Terveydenhuollon koronatestissä todettujen viikoittaisten tartuntojen määrä on Säkylässä nyt vakiintunut noin neljäsosaan maaliskuun huippuviikoilta. Hankalimmillaan tartuntoja todettiin lähes 80 viikossa ja nyt todettujen tartuntojen määrä vaihtelee parinkymmenen molemmin puolin. Valitettavasti koronan aiheuttamilta kuolemantapauksiltakaan ei olla Säkylässä vältytty. Suurimmassa riskissä vaikean ja jopa kuolemaan johtavan koronataudin suhteen ovat monisairaat iäkkäät henkilöt.

Yleistä maskisuositusta ei enää ole. Maskin käyttöä suosittelen kuitenkin edelleen ruuhkissa ja väen paljoudessa liikkuville riskiryhmäläisille ja heidän läheisilleen. Koronatestiin pääsee terveyskeskukseen arkipäivisin. Testaamme vaikeaoireiset, raskaana olevat, riskiryhmiin kuuluvat, terveydenhuollon työntekijät, varusmiehet ja tartuntatautipäivärahatodistusta tarvitsevat. Käytössämme olevat antigeenipikatestin tulos nousee nyt myös koronatodistukseen sairastetuksi taudiksi.

Influenssaa on Säkylässä todettu muutamia tapauksia eikä epidemian oleteta merkittävästi leviävän.

Koronarokotuksia on edelleen saatavilla. Neljättä rokotusta suositellaan kaikille yli 80-vuotiaille ja ikääntyneiden asumisyksiköissä asuville sekä kotihoidon tai omaishoidon piirissä oleville iäkkäille. Neljänteen rokotukseen ovat myös oikeutettuja vaikeasti immuunipuutteiset henkilöt, ja se voidaan antaa kun kolmannesta rokotteesta on kulunut 3kk. Jos 3 rokotetta saanut on lisäksi sairastanut koronan ei neljättä rokotetta anneta.

Uutena ryhmänä tarjoamme nyt THL suosituksen mukaisesti neljättä koronarokotetta niille 65 vuotta täyttäneille, joiden toimintakyky on alentunut niin, että tarvitsee apua arjessa selviytymiseen.

Mukavaa, tervettä ja toimeliasta kesää kaikille!

Ylilääkäri Kirsi Markula