Tee kotitesti, jos epäilet koronatartuntaa

30.12.2021

Jos sinulla on lieviä flunssaoireita kuten kuumetta, nuhaa tai yskää, tee koronan antigeeni-pikatesti kotona. Testi on luotettavin, kun oireiden alusta on kulunut korkeintaan 5 päivää.  Kotitesti kannattaa tehdä, vaikka olisit saanut täyden koronarokotesarjan. Pysy kotona, kunnes paranet, vaikka testi olisi negatiivinen. Jos oireet jatkuvat, testi kannattaa uusia, se parantaa osuvuutta.

Jos et voi tai halua tehdä kotitestiä ole yhteydessä terveydenhuoltoon!

Jos saat kotitestistä positiivisen testituloksen

 1. Hakeudu terveydenhuoltoon testituloksen varmistamista varten. Lisätietoa kotitesteistä löydät THL:n sivuilta.
 2. Kotitestin positiivista tulosta ei tarvitse varmentaa, jos samassa taloudessa asuvalla on jo varmennettu koronainfektio ja seuraavat ehdot täyttyvät:
  • Oireesi ovat lieviä eivätkä vaadi yhteydenottoa terveydenhuoltoon.
  • Et tarvitse virallista eristyspäätöstä tartuntatautipäivärahan saamiseksi.
  • Et tarvitse koronapassia varten todistusta sairastetusta koronataudista. Koronapassissa näkyy vain terveydenhuollon testillä varmennettu koronainfektio.
 1. Jos kotitesti on positiivinen, samassa taloudessa asuvien tai kanssasi läheisissä tekemisissä olleiden (esimerkiksi tyttö- tai poikaystävän) tulee jäädä vapaaehtoisesti karanteeniin odottamaan varmistustestin tulosta. Tartuttavuusaika alkaa 48 tuntia ennen oireiden alkua.
 2. Ilmoita positiivisesta kotitestin tuloksesta henkilöille, joiden kanssa olet ollut tekemisissä tartuttavuusaikana 48 tuntia ennen oireiden alkua. Kehota heitä tekemään kotitesti tai hakeutumaan näytteelle, mikäli heillä on vähäisiäkin koronainfektioon viittaavia oireita.

Jos olet saanut kaksi rokoteannosta ja kotitesti on negatiivinen

Jos olet saanut kaksi rokoteannosta ja kotitesti antaa negatiivisen tuloksen, sinun ei tarvitse hakeutua terveydenhuoltoon koronatestiin. Hakeudu kuitenkin terveydenhuollon koronatestiin mahdollisimman pian seuraavissa tapauksissa:

 • Työskentelet sosiaali- tai terveysalalla tai olet potilaana tai asiakkaana sosiaali- tai terveydenhuollon yksikössä.
 • Olet altistunut koronavirukselle viimeisen kahden viikon aikana.
 • Kuulut vaikean koronainfektion tai influenssan riskiryhmään.
 • Oireesi ovat vakavat ja vaativat sairaalahoitoa.

Myös lapsilta voi ottaa koronatestin kotona. Terveydenhuoltoon alle 12-vuotias lapsi täytyy viedä koronatestiin vain, jos lapsi on saanut kotitestistä positiivisen testituloksen, lapsella on tiedossa oleva altistus edellisen kahden viikon ajalta tai jos lapsen perheessä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole kahden rokotteen tai yhden rokotteen ja sairastetun koronavirustaudin antamaa suojaa

Mikäli kotitesti on negatiivinen sairasta silti kotona ja vältä sosiaalisia kontakteja. Jos oireet jatkuvat tee uusi testi, se parantaa osuvuutta.                                                                                                                                                                                   30.12.21/KM