Ylilääkärin ohjeita 17.1.2022

17.1.2022

Säkylä on edelleen pärjännyt koronaepidemian kanssa kohtalaisesti. Tartuntojen ilmaantuvuus on meillä maakuntamme kolmanneksi pienin. Meillä testaus ja tartunnanjäljitys toimivat edelleen ja suosittelemme edelleen hakeutumaan terveydenhuollon koronavirustestiin mikäli sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita tai olet altistunut koronavirusinfektiolle ja lisäksi:

· terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
· työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
· työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
· kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
· olet raskaana
· perheenjäsenesi työskentelee sosiaali- tai terveydenhuollon tehtävässä
. tarvitset tartuntatautitodistuksen tartuntatautipäivärahaa varten
· Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii.

THL suosituksen mukaan olemme nyt myös lyhentäneet oireettomien tai hyvin lieväoireisten eristämistä 5 päivään. Ennen työhön/kouluun/tms palaamista suosittelemme kotipikatestiä ja FFP2-tasoisen maskin käyttöä lähikontakteissa eristämisjakson jälkeen 5 päivän ajan. Tartunnanjäljityksemme antaa lisäohjeita.

Myös täyden rokotesarjan saaneiden karanteenia voidaan tietyin edellytyksin lyhentää 5 päivään. Myös tällöin suosittelemme ennen työhön/kouluun/tms palaamista kotipikatestiä tai terveydenhuollon testiä ja FFP2-tason maskin käyttöä seuraavat 5 päivää. Puutteellisen rokotesarjan omaavien altistuneiden karanteeni on edelleen 10vrk.

Lisää ohjeita löydät Satasairaalan sivuilta. Vastuu ja toimivalta tartuntautipäätöksissä on edelleen kunnan tartuntataudeista vastaavalla lääkärillä. Pysykää terveenä. Kyllä me tästä selvitään.

ylilääkäri Kirsi Markula