Covid-19 -suositukset Säkylässä 14.12.2021

14.12.2021

Covid -19 tilanne Säkylässäkin on huolestuttava ja jokaisen säkyläläisen toivotaan toimivan vastuullisesti.

Koronatestit

Testiin suositellaan hakeutumaan erittäin matalalla kynnyksellä, vaikka olisi rokotettukin. Testitulosta on syytä odotella vältellen sosiaalisia kontakteja. Testeihin suositellaan hakeuduttavan mahdollisimman pian oireiden alettua. Koronavirustaudin oireita ovat hengitystieoireet (nuha, yskä, hengenahdistus) vatsaoireet (vatsakipu tai ripuli) ja yleisoireet (kuume, päänsärky ja lihaskivut).

Maskisuositus

Satakunnassa on voimassa laaja maskisuositus, joka koskee sekä rokottamattomia että rokotettuja.
• Aina joukkoliikenteessä.
• Aina julkisissa sisätilaisuuksissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset
• Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Työpaikoilla suositellaan huomioimaan Työterveyslaitoksen ohjeistus. Työnantaja päättää työpaikoilla sovellettavista käytännöistä
• Aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, esimerkiksi yleisötapahtumissa, kun paikalla on runsaasti ihmisiä
• Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
• Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
• Sairaalassa, terveyskeskuksessa tai ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa vierailtaessa tai työskenneltäessä

Kahden metrin turvaväli ja hyvä käsihygienia ehkäisee taudin leviämistä.

Etätyö

Satakunnan ATTR suosittelee STM:n ohjauksen mukaisesti siirtymään laajamittaiseen etätyöhön silloin, kun se on työn luonne huomioiden mahdollista.

Lähityössä on tarpeen huomioida koronavirukselta suojautuminen ja edistää järjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä. Maskien käyttöä suositellaan tilanteissa, joissa ihmisiä kohdataan. Työnantaja päättää etätyön tekemisestä ja maskin käytöstä työpaikalla.

Harrastustoiminta

Harrastustoiminnan rajoitukset poikkeavat Satakunnan yleisistä suosituksista siten, että liikuntaharrastukset ovat keskeytyksissä Säkylän kunnan toimitiloissa ajalla 14.12.2021 – 6.1.2022.

Säkylän kansalaisopiston aikuisten ryhmäopetus on keskeytetty 14.12.2021 – 6.1.2022.

Yksityistilaisuudet

Yksityistilaisuuksia koskevat samat suositukset kuin yleisötilaisuuksia. Aluehallintoviraston voimassa olevan määräyksen mukaan yleisötilaisuuksien henkilömääräraja sisätiloissa on 20 henkilöä. Koronapassin käyttö on mahdollista yksityistilaisuuksissa vain vapaaehtoisuuteen perustuen.

Tilaisuuden järjestäjän vastuulla on, että osallistujilla on tilaisuudessa mahdollisuudet käsien puhdistamiseen ja riittävien etäisyyksien pitämiseen. Sisätiloissa suositellaan suu-nenäsuojuksen käyttöä, etenkin jos turvavälejä ei kyetä noudattamaan. Vieraiden saapumis- ja lähtöajoista suositellaan pitämään esimerkiksi vieraskirjaa, jotta mahdollisessa altistumistilanteessa altistuneet pystytään jäljittämään.

Yksityisjuhlien turvallisuutta voi lisätä ottamalla käyttöön koronaviruksen osoittavat kotitestit. Pikatesti CE merkintä on merkki laadukkaasta testistä. Testejä voi ostaa apteekista, useista kaupoista ja verkkokaupoista.

Olennaista kuitenkin on, että mikäli on hengitystieoireita, juhliin ei tule mennä, vaikka testi olisi negatiivinen. Antigeenitestillä ei voida poissulkea Covid-infektiota, vaan oireisena tulee hakeutua terveydenhuollon järjestämään testiin.

Katso lisää: Koronaviruksen kotitestit – THL

Kotipikatestausta suositellaan

Karanteeni- ja eristyspäätökset sekä koronatodistukset perustuvat jatkossakin vain PCR-testaukseen. Kotitesti ei korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä eikä sen perusteella voi vapautua tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista.

Jos kotipikatesti on positiivinen, suosittelemme, että varmistat tuloksen aina terveydenhuollossa otetulla PCR-testillä. Varaa aika PCR-testiin puhelimitse ja kerro kotitestisi tulos. Vältä vapaaehtoisesti kontakteja ennen kuin menet PCR-testiin, ja jatka kontaktien välttämistä, kun odotat tuloksia. Jos PCR-testitulos on positiivinen, saat terveysviranomaisilta ohjeita. Kotitestin tulos voi nopeuttaa tartuntaketjun katkaisua.

Jos kotitesti on negatiivinen, sinulla ei testintekohetkellä voitu tällä testillä havaita koronavirustartuntaa, mutta se ei tarkoita, etteikö itämisaika voisi olla meneillään tai tauti voisi todettavissa myöhemmin. Kotitestin negatiivinen tulos ei vapauta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista. Jos oireesi sopivat koronavirustartuntaan suosittelemme, että hakeudut PCR-testiin terveydenhuoltoon.

Yksityisjuhlien ja tapaamisten turvallisuutta voidaan lisätä tekemällä edeltävästi kotipikatesti. Laadukkaan kotipikatestin tunnistat CE-merkinnästä ja voit ostaa sellaisen apteekista, vähittäiskaupoista tai nettikaupoista.

Säkylän kunta on tilannut kotipikatestejä, joita on jatkossa tarkoitus jakaa nuorison käyttöön.

Koronatestauksessa kaikkein tärkeintä on ajoitus. Hakeudu testiin välittömästi oireiden alettua. Sairasta kotona.

Satakuntaa koskevat ajantasaiset suositukset löytyvät osoitteesta:
https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19/epidemian-torjunta-ja-voimassa-olevat-alueelliset-suositukset