Ohjeita turvalliseen varhaiskasvatukseen

16.8.2021
  1. Varhaiskasvatukseen ei tulla oireisena

• Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky.
(https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/oireet-ja-hoito-koronavirus). Hoitoon ei pitäisi tulla, jos on sairastumiseen viittaavia oireita.

  1. Riskiryhmään kuuluvat lapset ja poissaolokäytänteet

• Vaikea koronavirustauti on äärimmäisen harvinainen lapsilla, eikä sen riski ole lisääntynyt terveillä eikä valtaosalla niistä lapsista ja nuorista, joilla on jokin pitkäaikaissairaus.
• Vaikean koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvat ne lapset, joiden perussairaus muutenkin aiheuttaa suurentuneen riskin vakaville infektioille. Hoitava lääkäri arvioi, voiko lapsi, jolla tai jonka perheenjäsenellä on vaikea perussairaus tai joka tarvitsee säännöllistä puolustuskykyä lamaavaa lääkitystä, osallistua varhaiskasvatukseen.

  1. Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

• Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Oikein toteutettu yskimis- ja käsihygienia estää tartuntoja.
• Lapset ja henkilökunta pesevät kätensä aina tullessaan hoitoon sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin.
• Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.

  1. Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana.

• Isoja yhteistilaisuuksia ei järjestetä.
• Muiden kuin lasten ja henkilökunnan oleskelun tarpeellisuutta päiväkodin alueella harkitaan tarkasti.
• Lapsiryhmät pidetään sisällä erillään päivän ajan.
• Ruokailu järjestetään oman ryhmän kanssa. Hygieniasta huolehditaan ruuanvalmistuksen ja -jakelun sekä syömisen aikana.
• Kasvomaskien käytössä suositellaan noudatettavaksi Satakunnan alueellisen tartuntatautityöryhmän suositusta, jonka mukaan Satakunnassa suositellaan laajaa maskisuositusta, joka koskee yli 12-vuotiaita henkilöitä.
o Maskia suositellaan käytettäväksi sisätiloissa sekä aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Säkylän varhaiskasvatuksessa noudatetaan kulloinkin voimassa olevia Satakunnan alueellisen tartuntatautityöryhmän suosituksia. Ajantasaiset suositukset löytyvät osoitteesta:
https://www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19/epidemian-torjunta-ja-voimassa-olevat-alueelliset-suositukset

Lisätietoja päiväkotikohtaisista käytännöistä antavat Säkylän päiväkotien johtajat:

Huovinrinteen päiväkoti, vs. päiväkodin johtaja Mari Salmela puh. 040 0338 361
Keskustan päiväkoti, päiväkodin johtaja Annukka Anttila puh. 040 0330 186
Onnimannin päiväkoti, päiväkodin johtaja Eija Peltonen puh. 050 4086 234