Säkylä kannustaa hallittuun hoitamattomuuteen – jaossa niittykukkien siemeniä

14.5.2021

Säkylän kunta jakaa pieniä pusseja niittykukkien siemeniä ihmisille kylvettäväksi pihoihin ja pientareille muistutuksena siitä, että villinä kukkivat kasvit ovat paitsi kauniita katsella, myös hyönteisille tärkeitä. Yhdellä pussilla saa kylvettyä parin neliön alan.

Kepolalainen Marjaleena Salminen otti huhtikuussa yhteyttä kuntaan ehdottaen, että kunta osallistuisi pörriäisten pelastamiseen jakamalla siemeniä kuntalaisille. Hyönteisten väheneminen ja sukupuutot huolestuttavat häntä. ”Pörriäiset pyörittävät maailmaa. Tämä on jotain pientä, josta voi seurata jotain isoa”, Marjaleena iloitsee.
Hän toivoo, että myös esimerkiksi hoivakodeissa vanhukset pääsisivät ulos kylvämään siemeniä ja seuraamaan kasvun ihmettä.

Siemeniä jaetaan perjantai-iltapäivästä alkaen kunnanviraston neuvonnassa, Säkylän kirjastoissa sekä Valitse Sä Kyläsi -hankkeen työtila Tinkilässä sen aukioloaikoina ma ja ke klo 9–12. Siemeniä saa kylvää omalle pihalle, mutta myös kunnan maille. Sopivia kylvölaikkuja käännetään kunnan maille, ja niistä tulee kartta kunnan sivuille niiden valmistuttua.

Siemenet ovat Suomen Niittysiemenen Perhosniitty-seosta eli monivuotisia mesi- ja ravintokasveja tuoreelle aurinkoiselle niitylle. Talkoilla pussitetuissa pikkupusseissa on mukana mm. ahdekaunokkia, hunajakukkaa, keltamaitetta, ketoneilikkaa, keltasauramoa, mäkimeiramia, nurmikohokkia, puna-ailakkia ja päivänkakkaraa.

Perhosille sopii parhaiten aurinkoinen ja tuulelta suojaisa paikka. Kasvupaikka saa olla moreenimaa, multava, hiekka-, hiesu- tai savipitoinen ja ravinteikkuudeltaan vielä ravinteikaskin. Niitettävältä niityltä ravinteet hiljalleen vähenevät, ja kasvillisuudessa alkavat pärjätä erilaiset harvinaiset niittykasvit.

Kylvös kannattaa pitää kosteana, tai siemenet voi kylvää myös vasta syksyllä. Monivuotiset kukat aloittavat kukintansa vasta toisena tai kolmantena kesänä, joten joukkoon voi lisätä myös yksivuotisten kesäkukkien siemeniä.