Pönttöperjantai 16.4.2021: Helpotusta oman kotikolon etsintään

16.4.2021

Säkylän kunnassa panostetaan koteihin, myös kolopesijöiden osalta. Koronakevään yhteisöllisyyttä lisäämään syntynyt Pönttöperjantai kutsuu kaikki auttamaan lintuja pesäpaikan löytämisessä. Pöntöt ovat monelle lajille sopiva nopea keino paikata lahopuun vähäisyydestä johtuvaa luonnollisten pesäpaikkojen puutetta.

Jos nurkista löytyy vielä ripustamattomia linnunpönttöjä, ne kannattaa viedä viimeistään huhtikuussa paikoilleen. Tiaiset ovat jo kotinsa valinneet, mutta esimerkiksi kirjosiepot ovat vielä tulossa pikkulintujen pönttömarkkinoille. Samoin tiaisten toinen pesintä voi osua myöhäisen pöntön kohdalle.

Pönttöperjantaina 16.4.2021 säkyläläinen lintuharrastaja Kari Kekki neuvoo pönttöihin liittyvissä kysymyksissä koko päivän sivuilla www.facebook.com/ValitseSaKylasi. Karin leppoisat ohjevideot löytyvät täältä.

Päivän kunniaksi kunnanjohtaja Teijo Mäenpää ripusti värikkään ”kesäkämpän” Säkylän kunnanviraston rantapuistoon. Maalatuissa pöntöissä on tärkeää muistaa ilmastointi, eli pöntön pohjaan porataan runsaasti reikiä kosteuden haihduttamiseksi.

Kunnanjohtaja kiinnittää linnunpönttöä puuhun

Suunnitteilla on myös linnunpönttöpuisto Vähä-Säkylään, missä Keltapääntien päässä leikkipuiston viereisellä alueella on monipuolinen puusto. Sinne Säkylän työpaja vie perjantaina puiston ensimmäisen pöntön, ja asukkaat saavat halutessaan jatkaa pönttöjen kerryttämistä alueelle. Pönttöjen kiinnityksessä tulee kuitenkin käyttää narua tai rautalankaa, jotteivät puut vahingoitu.

Hyviä ohjeita linnunpönttöihin liittyen löytyy esimerkiksi BirdLife Suomen sivuilta www.birdlife.fi.

Pönttöperjantain Säkylässä toteuttaa Valitse Sä Kyläsi -hanke. Vuonna 2020 alkaneen Leader-hankkeen tavoite on lisätä Säkylän vetovoimaisuutta asuinpaikkana, joka tarjoaa työtä, monipuoliset harrastusmahdollisuudet, hyvät palvelut ja upean luontoympäristön. Hanke toteutuu Säkylä- ja Köyliö-seurojen johdolla.