Asukastarina, osa 6

Savolainenkin sopeutuu Säkylään

Ja hyvin sopeutuukin, mutta kyllä se jonkun aikaa kesti. Alkuun pidin säkyläläisiä hiukan omituisina. Itsekin sain välillä kuulla olevani sukkela, meillä savossa sukkela tarkoittaa nopeaa ja tehokasta, myöhemmin selvisi, että täällä se on omituinen. Itse olen aika ylpeä omasta murteestani, ja monet tunnistavat heti kun puhun, etten ole alkuperäisiä säkyläläisiä. Jää nähtäväksi kuinka paljon lapseni ottavat vaikutteita puheestani omaan säkylän murteeseensa.

Asukastarinat Säkylä osa 6

Olen siis Siilinjärveltä kotoisin oleva, tänä vuonna 42 vuotta täyttävä nainen. Tällä hetkellä työskentelen avopuolisoni maatalousyrityksessä ja valokuvaan, osittain harrastuksena, osittain työnä. Haaveena olisi saada kokopäivätyö, jossa saisin tehdä ainakin osittain rakastamaani valokuvausta. Toisaalta haaveilen myös valokuvataiteilijan urasta, tästä ei taida palkoille kuitenkaan päästä, mutta ainakin harrastuksena.

Asukastarinat Säkylä osa 6

Olen myös hevosia harrastava, kahden tytön äiti. Puolisollani, lasteni isällä on myös kaksi poikaa. Perheeseemme kuuluu lisäksi koira Elli.

Säkylään minut toi vajaa 10 vuotta sitten mies. Otin kyllä vauhtia Turusta, kun ajattelin etten vaan kerta kaikkiaan voi muuttaa näin pienelle kylälle, jossa suurin piirtein kaikki tuntee toisensa ja ihmisillä on historia, johon en vaan voi sopeutua.

Toisin kävi, olen sopeutunut loistavasti ja tunnen Säkylän olevan kotini. Ostimme 2,5 vuotta sitten omakotitalon Säkylän keskustan läheisyydestä, peltojen keskeltä ja viihdyn pääsääntöisesti oikein hyvin.

Olen asunut synnyinseutuni lisäksi vähän joka puolella Suomea, mm Pohjanmaalla ja pääkaupunkiseudulla, useita vuosia. Kaupunkielämä ei ole enää minua varten ja Säkylä on juuri sopivan pieni kylä makuuni. Täällä on hyvä kasvattaa lapset, on rauhallista ja turvallista. Yhteistyö varhaiskasvatuksen ja koulun välillä sujuu hyvin. Säkylä on aktiivinen kunta, jossa tapahtuu paljon. On vaan itsestä kiinni mihin jaksaa lähteä mukaan ja mihin on kiinnostusta.

Vanhempani ja varsinkin äitini on usein ollut käymässä Säkylässä kuhinoitten, joulupukkijuoksujen, markkinoiden yms. kylätapahtuminen aikaan. Hän on aina jaksanut ihmetellä, miten hienoja juttuja Säkylä ja säkyläläiset järjestää kyläläisilleen, ja ennen kaikkea, että ihmiset ovat tapahtumissa isolla joukolla mukana. Olen ainut lapsi ja olemme jopa vanhempieni kanssa puhuneet, että jos pitkää ikää heille suodaan, niin he voisivat myös muuttaa vanhuuspäivillään Säkylään.

Asukastarinat Säkylä osa 6

Olemme lasteni kanssa hevosihmisiä. Minulla on oma suomenhevosruuna Hirmu ja tytöillä shetlanninponiruuna Vote. Löysin todella kivan tallipaikan Säkylän Löytäneen suunnalta ja sillä seudulla, ja yleensäkin Säkylässä on paljon kivoja hevosihmisiä, joilta saa tarvittaessa apuja ja ratsasteluseuraa. Tykkään myös liikunnasta, aina välillä, välillä inhoan sitä. Täällä on erilaisia liikuntamahdollisuuksia runsaasti.

Asukastarinat Säkylä osa 6

Koronatauon jälkeen kävin juuri viime sunnuntaina pitkästä aikaa toiminnallisessa ulkotreenissä. Tykkään myös soittaa pianoa, opettelen nyt itsenäisesti, mutta aion myös ottaa tunteja jossain vaiheessa.

Olen tutustunut moniin ihmisiin harrastusten, lasten ja myös valokuvaajan työni kautta. Täällä on paljon myös muualta tulleita ja en nyt muista oikeastaan ketään kuka Säkylää olisi haukkunut, päinvastoin. Itse voisin kuvailla itseäni sosiaaliseksi, mutta todella paljon omaa tilaa ja rauhaa arvostavaksi ihmiseksi. Pienellä kylällä asuessasi et voi hukkua massaan ja ns kadota ihmispaljouteen. Kauppareissuilla tulet kohtaamaan jonkun tutun lähes joka ikinen kerta, vaikka olisit kuinka epäsosiaalisella tuulella tahansa. Täällä ihmiset osaavat kuitenkin antaa minusta hyvin tilaa toisilleen eikä esimerkiksi yllätysvierailuita tarvitse juurikaan pelätä.

Luonnollisesti ihmiset ovat maaseudulla ja pienillä kylillä kiinnostuneita toisistaan ja heidän tekemisistään, mikä on minusta vaan hyvä asia. Juoruilukin on vain elämänsuola, jos sen vaan osaa tehdä oikein ketään loukkaamatta ja totuudessa pysymällä.

Mikään paikkakunta ei tuo itsessään onnea, kaikissa paikoissa on hyvää ja huonoa. Omasta asenteesta ja siitä mitä pitää tärkeänä se on kiinni. Minusta Säkylä tarjoaa mahdollisuuden tähän onneen ja en pitäisi sitä mitenkään mahdottomana, jopa tällä hetkellä todennäköisenä, että Säkylä on loppuelämäni paikkakunta.

ps. Erityispisteet Säkylälle tulee pysäköinninvalvonnan puutteesta, meneppä esim. Siilinjärvellä hakemaan pikaisesti lapsille tikkarit kaupasta ja unohda pysäköintikiekko, tulee kalliit tikkarit ja kiukkuisia kuntalaisia.

Inka Liimatainen perheineen
julkaistu 20.5.2021