Eduskuntavaalit 2023

Suomen perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontuva eduskunta. Eduskuntaan kuuluu 200 kansanedustajaa.

Kansanedustajat valitaan joka neljäs vuosi toimitettavilla välittömillä, suhteellisilla ja salaisilla vaaleilla. Vaalipäivä on vaalivuoden huhtikuun kolmas sunnuntai, jollei pääsiäisestä muuta johdu. Eduskuntavaaleissa äänioikeutettuja ovat kaikki viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

Vuoden 2023 eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 2.4.2023.

Äänestäminen ennakkoon
Äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys toimitetaan 22.-28.3.2023 välisenä aikana.

Kaikille avoimet ennakkoäänestyspaikat Säkylässä:

EnnakkoäänestyspaikkaEnnakkoäänestys avoinna
Säkylän kunnanvirasto
(Rantatie 268, 27800 Säkylä)
ke-pe 22.-24.3.2023 klo 9.00-18.00
la-su 25.-26.3.2023 klo 10.00-14.00
ma-ti 27.-28.3.2023 klo 9.00-18.00
Köyliön seurakuntatalo
(Köyliöntie 4, 27710 Köyliö)
ke-pe 22.-24.3.2023 klo 15.00-19.00

Laitosäänestys
Ennakkoäänestys järjestetään myös laitoksissa, kuten sairaaloissa, vanhainkodeissa ja vankiloissa sekä varuskunnissa. Laitosäänestyksessä voivat äänestää vain laitoksissa hoidettavana olevat tai niihin otetut henkilöt. Ennakkoäänestys järjestetään seuraavissa laitoksissa:

 • Terveyskeskussairaala
 • Valkama
 • Poukama
 • Helmiina
 • Wilhelmiina
 • Huurmanni
 • Jussila
 • Kepolankoto
 • Säkylän varuskunta
 • Satakunnan vankila, Köyliön yksikkö

Kotiäänestys
Kotona voi äänestää ennakkoon, jos äänestäjän kyky liikkua ja toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia. Kotiäänestykseen on ilmoittauduttava oman kotikunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään ti 21.3.2023 klo 16.00.

Ilmoittautuminen kotiäänestykseen tapahtuu Säkylän kunnan keskusvaalilautakunnalle:

 • osoitteeseen Rantatie 268, 27800 Säkylä
 • puhelimitse 044 732 8117 tai
 • sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@sakyla.fi

Kotiäänestyksen ilmoittautumislomake

Äänestäminen vaalipäivänä
Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja äänestäjälle lähetettyyn ilmoituskorttiin. Äänestyspaikat ovat avoinna klo 9–20. Mikäli äänestyspaikalla on jonoa kello 20, saavat kaikki siihen mennessä paikalle saapuneet äänestää rauhassa ennen äänestystoimituksen lopettamista.

ÄänestysalueÄänestyspaikkaÄänestyspaikan osoite
SäkyläSäkylän kunnanvirastoRantatie 268
KöyliöKepolan kouluKarjalantie 1

Ennen äänestyspaikalle menoa:

 1. Ota mukaasi äänestyspaikalle ehdottomasti henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti taikka vastaava kuvallinen asiakirja. Jos Sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voit hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavaa maksutonta väliaikaista henkilökorttia. Sitä hakiessasi tarvitset kaksi enintään kuusi kuukautta vanhaa passikuvaa.
 2. Vaalipäivänä voit äänestää vain omassa äänestyspaikassasi eli siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty Sinulle saapuneeseen äänioikeusilmoitukseen. Itse äänioikeusilmoitusta ei tarvita äänestyksessä, mutta voit ottaa sen mukaasi jos haluat. Mikäli et jostain syystä ole saanut ilmoitusta, voit tiedustella sitä ja/tai sen tietosisältöä Digi- ja väestötietovirastosta. Omaa äänestyspaikkaasi voit kysyä myös vaalipalvelunumerosta 0800 9 4770. Voit myös etsiä vaalipäivän äänestyspaikkaasi äänestyspaikkapalvelusta.
 3. Jos haluat selvittää jo etukäteen ehdokkaasi ehdokasnumeron, löydät sen oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelusta. Ehdokasnumerot ovat myös nähtävissä ehdokkaiden omissa vaalimainoksissa sekä tiedotusvälineissä.
 1. Voit ottaa mukaasi oman vaaliavustajan, jos et esimerkiksi kykene itse tekemään äänestysmerkintää. Oma vaaliavustaja ei kuitenkaan voi olla vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö eikä hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Jos Sinulla ei ole omaa avustajaa, äänestyspaikalla on erityinen vaaliavustaja.