Asukastarinat, osa 7

Ennen Säkylään muuttoa olemme vaimoni kanssa asuneet Omanin sulttaanikunnassa pariin eri kertaan noin kolme vuotta kerrallaan. Omanissa olen ollut auttamassa ystävääni Hakimia Muscatissa, jonne hän perusti vuosituhannen alussa maan ensimmäisen osteopatiaklinikan. Nykyään se kantaa nimeä Finland Osteopathy Clinic.

Kun vuonna 2018 keväällä alkoi tuntua, että on aika löysätä työtahtia, päätimme jättää Omanin pölyt taaksemme ja suunnata takaisin Suomeen. Eläkeikäkin oli pahasti tulossa vastaan. Netistä etsimme itsellemme sopivaa taloa Varsinais-Suomesta, ja ehtona oli, että talvien piti olla mahdollisimman lyhyitä ja vähälumisia, koska olemme lämmöstä ja auringosta nauttivia ihmisiä. Sitä olimme kyllä saaneet Omanissa riittävästi.

Pariskunta jokiuomassa
Wadissa
Jeeppisafari
Jeeppisafarilla Wahiban dyyneillä.

Ihan” nappitaloa” ei vaan tahtonut kuitenkaan löytyä. Sitten vaimoni Eija eksyi laittamaan jostain kumman syystä hakuun Säkylä ja ping – siinähän se komeili! Talo, joka vei sydämen heti ja molemmilta. Siispä yhteys myyjään, joka oli yksityinen ja talon ensimmäinen asukki. Tästä syystä oletin, että talo oli kehujensa veroinen, kun asuminen siellä oli maistunut jo vuosikymmeniä.

Jonkin ajan kuluttua viestittelyjen tuloksena rekrytoin kaverini katsastamaan talon, kun itse olimme vielä Omanissa. Talon tarkastuksen jälkeen tuli heti viesti, että jos te ette tuota taloa osta, niin hän ostaa. Leikkimielellä lausuttu, mutta selvä suositus: osta!

Kivitalo

Niinpä sitten ostaa päräytimme ”kivilinnamme” sitä edes näkemättä. Suomeen tultuamme muutimme tänne Säkylään nukuttuamme aluksi vain yhden yön tyttäremme luona. Alku oli hieman hämmentävä, koska emme tienneet Säkylästä mitään. Olimme toki Googlen Street-view:stä maisemia katselleet, mutta siirtyminen Muscatin hälinästä hiljaiselle kylänraitille oli kyllä melkoinen muutos.

Olemme vaimoni kanssa molemmat viettäneet suurimman osan elämäämme pääkaupunkiseudulla lukuun ottamatta noita vuosia ennen toista Omaninreissua ja aikaa, jolloin asuimme omakotitalossa Perniössä – joka sekään ei ole mikään metropoli. Siitä jäi kaipuu pienempiin piireihin.

Vaikka pystymme kotiutumaan melkein minne vaan, on Säkylä kuitenkin osoittautunut meille hyvin mieluiseksi asuinpaikaksi. Näiden seutujen määrätynlainen avaruus ja selkeä luonto järvineen viehättävät suuresti.

Iltarusko Pyhäjärvellä

Mielenkiintoisena ilmiönä olen havainnut, että usein, kun täällä Säkylässä on seesteinen taivas, niin kauempana saattaa nähdä joka puolella pilvisyyttä, kiitos järvien. Täällä on todella hienot ulkoilumaastot, joita hyödynnämme aina kun jaksamme, pääasiassa pyöräillen tai patikoiden hienoilla mäntykankailla.

Kun karttaa katsoo, niin voi helposti nähdä, kuinka keskeinen sijainti Säkylällä on, ja miten ainutlaatuisia nuo järvet ovat tässä osassa Suomea. Pyhäjärvestä puheen ollen – muikkua ja rapuja pöytään lähiruokana!

Kohta kolme vuotta toiminut vastaanottoni lähti upeasti käyntiin. Työssäni olen saanut hienosti perehdytystä säkyläläiseen elämänmenoon ja tutustunut paikallisiin ihmisiin.

Olli ja Eija Hakanen
julkaistu 1.11.2021