Kesäasukastarina, osa 8

Aurinkoinen ja helteinen Säkylä toivotti meidät tervetulleeksi elokuun 2021 puolivälissä. Kunta oli meille molemmille ennestään tuntematon.
Toki oltiin kuultu tarinoita Huovinrinteen varuskunta-alueesta ja tiedettiin Lännen Tehtaat (nyk. Apetit). Ilman koronaa olisi menty ehdottomasti sotkuun munkille.

Saunalla varustettu kesäkämppä osoittautui tilavaksi ja viihtyisäksi. Kämpän lähellä (n. 700m) sijaitsi Katismaan saari, jossa kiva kesäravintola, uimaranta, saunat (talvisin avantouintia) sekä kalasatama kalamyymälöineen. Veden lämpötila näytti olevan 19.

Säkylän kunnanviraston laituri ja Katismaan Saaren silta

Keskustaan kämpältä oli parin kilometrin matka, joka taittui vaikka rannan tuntumassa. Keskustassa tuli käytyä kaupoilla ja kahvilla sekä toripäivänä. Säkylässä oli pari kaunista kesäkukkaniittyä, joista sai kerätä itselle kukkia. Myös paljon auringonkukkapeltoja nähtiin reissun aikana. Silmä lepäsi myös Säkylän upeissa pylväshaavoissa. Köyliön puolella oli puolestaan kilometrien pituisia koivukujia. 

Lähellä meitä eli tien toisella puolella oli lähiliikuntapuisto, jossa mm. hyvä ulkokuntosali aikuisille. 

Keskustan ulkoliikuntapuisto

Entisen Köyliön puolelta bongattiin aivan ihana Laatikkokauppa, josta löytyi kotiin kivoja tuliaisia. Päiväkahvit juotiin kerran Brunnilan tilalla omenapuun alla. 

Upeat ulkoilu- ja vaellusmaastot tarjoava Harjureitti oli kokemisen arvoinen kohde, varsinkin pitkospuuosuus. Kierrettiin harjun kaikki lenkit kolmessa päivässä. Metsä oli täynnä tatteja ja puolukoita. Laavuja oli siellä täällä. Myös Mestarin lenkki tuli käveltyä. Yhtenä päivänä autoiltiin Pyhäjärven ympäri. 

Isosuon pitkospuut ja Säkylänharju (harjureitti.fi)

Kauttuan ruukinpuistossa silmä lepäsi. Kukapa meistä ei tykkäisi ruukkialueista! Nähtävyyksinä alueella olivat mm. Alvar Aallon suunnittelemat Jokisauna ja Terassitalo. Nähtiin myös joitakin upeita vanhoja kirkkoja mm. Yläneen ja Euran kirkko. Euran 85 vuotta vanha kemikalioliike parfyymisalonkeineen oli mielenkiintoinen, samoin saman pihapiirin valokuvanäyttely. Toinen toistaan hienompia hiekkarantoja tuntui olevan vähän väliä. 

Kotkastenlahden pitkä laituri ja Eenokin rantamäntyjä

Rauma oli pakollinen lähikohde, jossa vietettiin yksi aurinkoinen päivä. Tällä reissulla ei valitettavasti koronan vuoksi päästy Valasrannan modernille tanssilavalle, vaikka tanssijalkaa olisi vipattanut. Ehkä sitten ensi  kerralla. 

Aurinkoinen sää vaihtui sateisiin toisella viikolla. Onneksi yleensä sade alkoi vasta iltapäivällä. Paljon nähtiin, paljon koettiin. Ihmiset olivat ystävällisiä ja useimmat tervehtivät vastaan tullessaan. Ihana tapa, johon ei pääkaupunkiseudulla törmää.

Kiitos Säkylä!

Kirsti ja Markku Kauppi