Ylilääkärin kuulumisia 6.10.2022 / Säkylän Covid19-tilanne

6.10.2022

Säkylän Covid-19 tartuntatautitilanne on tällä hetkellä varsin huono. Terveiden aikuisten ja lasten oirekuva on useimmiten lievä, eikä sairastuneet useinkaan tarvitse terveydenhuollon palveluita. Testiin kannattaa hakeutua ripeästi jos työskentelee terveydenhuollossa, kuuluu riskiryhmään, on raskaana tai tarvitsee todistusta tartuntatautipäivärahaa varten. Riskiryhmiin kuuluvien on aiemmin kerrottujen kriteerien mukaan mahdollista saada myös viruslääkitys, joka tulisi aloittaa viimeistään 3 päivän sisällä oireiden alkamisesta. Rokotussuojastaan kannattaa pitää huolta viranomaisviestinnän ohjeilla.

Tällä hetkellä tartuntoja on niin paljon, että riskiryhmiin kuuluvien kannattaa ehdottomasti ottaa suojatoimet uudelleen käyttöön. Väkijoukoissa kannattaa huomioida turvavälit. Milloin turvavälin pitäminen ei ole mahdollista, suosittelen riskiryhmiin kuuluville hengityssuojainta. FFP2-hengityssuojain on tavallista kirurgista maskia tehokkaampi tartuntojen estämisessä. Lisäksi suosittelen, että hengityssuojaimia käytettäisiin riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä tavatessa. Erityisesti hoivayksikkövierailuilla tulee suojaimia käyttää. Hyvä käsihygienia on merkityksellistä tartuntojen ehkäisyssä.

Tiedossani ei ole viranomaisten suunnittelevan minkäänlaisia rajoitus- tai sulkutoimia millään osa-alueella. Lähinnä peräänkuulutan maalaisjärkeä ja riskiryhmiin kuuluvien suojaamista kaikilla niillä keinoilla, millä olemme oppineet suojautumaan pandemian aikana. Hankalampi vaihe ohittunee muutamassa viikossa.

Kyllä me tämänkin vaiheen selätämme. Sinnitelkäämme jälleen kerran.

ylilääkäri Kirsi Markula