Ylilääkärin kuulumisia ja epidemiaan liittyviä ohjeita 14.2.2022

14.2.2022

Säkylässä on jatkettu tartunnanjäljitystä hieman naapurikuntia pidempään. Omikron-variantti on valtavirus ja sen ajatellaan aiheuttavan tällä hetkellä lähes kaikki tartunnat. Säkylän rokotekattavuus on hyvä. Omikronin aiheuttama tauti on yleensä lievä. Tauti alkaa usein väsymyksellä ja kurkkukivulla, jota moni kuvailee kurkun kuivuudeksi. Muita yleisiä oireita ovat päänsärky, lihaskivut, nuha, maku- ja hajuaistin menetys, kuume ja vatsakivut sekä ripuli.

Laajasta tartunnanjäljityksestä joudutaan nyt luopumaan ja vastuuta siirretään säkyläläisille itselleen.

Lievien koronavirusoireiden vuoksi ei perusterveellä henkilöllä ole välttämätöntä käydä terveydenhuollon testissä, vaan kotitesti riittää. Positiivinen tulos kotitestissä on varsin luotettava. Jos Sinulla on koronavirustautiin sopivia oireita ja kotitesti on negatiivinen, kannattaa silti sairastaa kotona ja uusia testi parin päivän kuluttua. Kotitesti otetaan sieraimesta ja testi saattaa muuttua positiiviseksi vasta 2-3 päivää oireiden alusta. Tämän tiedetään johtuvan siitä, että taudin alkuvaiheessa virus viihtyy syvemmällä nielussa ja nousee nenäonteloon vasta muutaman päivän kuluttua. Tämän vuoksi joissakin Euroopan maissa kotitesti ohjeistetaan ottamaan samalla tikulla ensin nielusta ja sitten nenästä. Kotitestin voi tehdä myös lapselle.

Jos jäät positiivisen kotitestin jälkeen kotieristykseen, informoi itse niitä henkilöitä, joiden kanssa olit lähikontaktissa 48 tunnin aikana ennen oireiden alkamista tai oireiden alkamisen jälkeen. Heidän tulee tarkkailla vointiaan ja tehdä testi, mikäli oireita ilmenee. Kotona kotitestin jälkeen sairastavien tulee sopia työnantajansa kanssa toimintatavasta. Jos työnluonteesi ja vointisi sallii voit tehdä etätöitä. Useat työnantajat mahdollistavat sairastamisen omailmoituksella 5-7 päivää.

Kotieristyksessä tulee välttää kontakteja perheen ulkopuolisiin henkilöihin oireistasi riippuen 5-7 päivän ajan. Lieväoireisimmilla oireet kestävät vain 2-3 päivää. Tällöin 5 päivän kotieristys riittää. Edellytyksenä 5 päivän kotieristykselle on 2 oireetonta päivää eristyksen lopussa. Jos oireesi jatkuvat pidempään ja tarvitset sairauslomatodistusta, ole yhteydessä terveydenhuoltoon. 5 päivän kotieristyksen jälkeen suosittelemme FFP2-maskin käyttöä 5 seuraavan päivän ajan töissä ja lähikontakteissa.

Mikäli ilmenee hankalia oireita ja hengenahdistusta ole yhteydessä terveydenhuoltoon. Mikäli olet reilusti ylipainoinen, diabeetikko, hiljattain synnyttänyt tai ollut isossa leikkauksessa, syöpäsairas tai tiedät olevasti altis verisuonitukoksille, ole yhteydessä terveydenhuoltoon tukoksia estävän lääkityksen aloittamiseksi.

Mikäli olet altistunut, mutta oireeton, voit jatkaa työskentelyä, mutta suosittelemme FFP2-maskin käyttöä 5 vrk:n ajan kaikissa lähikontakteissa. Osa työnantajista suosittelee etätyötä myös altistuneille. Perhealtistus johtaa lähes aina tartuntaan, jopa rokotetulle. Vastuullinen altistunut välttelee perheen ulkopuolisia kontakteja ilman maskia. Tee testi, mikäli oireita ilmenee. Sairasta kotona.

ylilääkäri Kirsi Markula