Laki voimaan ja vanhaan muutoksia
Rakentamislain voimaantulon myötä tulee muutoksia lupajärjestelmään, lupataksaan ja hallintosääntöön Rakennusjärjestys uudistetaan myös alueen kuntien osalta. 1.1.2025 lähtien jätetyt luvat käsitellään uuden rakentamislain (RakL) mukaisesti ja uutta rakennusjärjestystä noudatetaan heti kun se on voimassa.
Nykyinen maankäyttö- ja rakennuslaki korvautuu rakentamista koskevien säännösten osalta rakentamislailla (RakL 751/2023). Maankäyttö- ja rakennuslain osalta voimaan jäävät alueidenkäyttöä koskevat pykälät ja lain nimi vaihtuu alueidenkäyttölaiksi (752/2023).
Rakentamislakiin on tehty korjaussarjaksi nimetty muutosehdotus, joka on hyväksytty eduskunnassa ennen joulua 2024. Muutoksen jälkeen maankäyttö- ja rakennuslaista palautettiin voimaan vuoden 2025 ajaksi 131§, joka koskee rakennuslupahakemuksen sisältöä.
Samaan aikaan Euran ja Säkylän osalta siirrytään sähköiseen asiointiin (Lupapiste), joka on ollut Huittisten alueella käytössä jo ennestään.
Lupamuotoihin muutoksia ja sähköinen asiointi
1.1.2025 alkaen rakennuslupa muuttuu rakentamisluvaksi ja toimenpidelupa sekä toimenpideilmoitus jää kokonaan pois. Suunnittelutarvealueella ei tehdä enää suunnittelutarveratkaisua, vaan sijoittamisen edellytykset ratkaistaan pääsääntöisesti rakentamisluvan yhteydessä. Hakijan pyynnöstä voidaan sijoittamisen edellytykset ratkaista myös erillään rakentamisluvasta sijoittamisluvalla.
Samaan aikaan Euran ja Säkylän osalta siirrytään Ryhti-tietojärjestelmän takia sähköiseen asiointiin (Lupapiste), joka on ollut Huittisten alueella käytössä jo ennestään.
Vuoden 2024 puolella jätetyt lupahakemukset
Vuoden 2024 loppuun saakka on ollut mahdollista hakea maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia lupia, jotka käsitellään vanhan lain mukaisesti. Ennen 31.12.2024 jätetyt lupahakemukset käsitellään jättämisen aikaan voimassa olevan maankäyttö- ja rakennuslain perusteella. Näistä maksu veloitetaan vuoden 2024 taksan mukaan.
1.1.2025 jälkeen jätetty lupahakemus käsitellään uuden rakentamislain perusteella. Luvasta veloitetaan luvan päätöspäivänä voimassa olevan taksan mukaisesti.
Lupakynnys muuttuu
Asuinrakennukselle tai vapaa-ajanasunnolle vaaditaan aina rakentamislupa.
1.1.2025 alkaen erillisille alle 30 m² rakennuksille ja alle 50 m² katoksille ei vaadita lupaa, kun ne ovat kaavan, rakentamistapaohjeiden ja rakennusjärjestyksen mukaisia. Luvasta vapautettuja rakennuskohteita ovat esim. pihasauna, autokatos, kesäkeittiö tai varasto
Suunnittelutarvealueelle ja ranta-alueelle rakentaminen vaatii lähes aina sijoittamisluvan tai poikkeamispäätöksen rakentamisen määrästä riippumatta, kun kyseessä on uusi rakentamaton rakennuspaikka.
Olemassa olevan luvanvaraisen rakennuksen laajentaminen vaatii lain mukaan aina luvan. Samoin jos luvasta vapautettu rakennus laajentamalla kasvaa yli 30 m2 suuruiseksi ollen siten kokonaan luvanvarainen.
Rakentamislaki ei vapauta luvasta kaikkia vähäisempiä rakennuskohteita. Tällaisia kohteita voivat olla esim. kiinteistön jätevesijärjestelmä, laituri, aitaaminen ja julkisivun muutostyöt. Rakentamislain perusteella kunta voi rakennusjärjestyksellään vapauttaa luvasta vähäisiä rakennuskohteita kuten aikaisemminkin.
Euran, Huittisten ja Säkylän yhteinen rakennusjärjestys on parhaillaan ehdotuksena nähtävillä. Rakennusjärjestyksessä määritellään erilaisten rakennuskohteiden luvanvaraisuus ja rakennusjärjestystä noudatetaan sen jälkeen kun se on kuntien valtuustoissa hyväksytty.
Tunne vastuusi
Vaikka rakentaminen ei edellytä lupaa, on rakentamisessa aina noudatettava lakia, rakentamismääräyksiä ja rakennusjärjestystä. Vastuu rakentamisesta on aina rakennuttajalla.
Rakennuttajan tulee huolehtia riittävän osaamisen hankkimisesta.
Rakennusvalvonta neuvoo ja ohjaa luvanvaraista rakentamista. Luvasta vapautetun rakentamisen osalta rakentajan hankkii riittävän osaamisen ja ohjauksen asiantuntijaltaan, joka ratkaisee rakentamisen tekniset vaatimukset ja varmistaa määräysten mukaisuuden.
Rakentamislupaa ei myönnetä kohteille, joihin lupaa ei laki edellytä. Mikäli luvasta vapautettu rakennus on määräysten vastainen, joudutaan siihen puuttumaan rakennusvalvonnan toimesta.
Tunne rakennuspaikkasi olosuhteet
Rakentajan tulee rakentaa kaavanmukaisesti ja tontin rajojen sisäpuolelle. Kaavanmukaisuus tarkoittaa, että rakennetaan kaavassa sallitun käyttötarkoituksen, kaavamääräysten ja laajuuden (rakennusoikeus, kerrosluku) mukaisesti. Asemakaava-alueella rakentaminen tulee sijoittaa asemakaavassa esitetylle rakennusalalle ja istutettavan alueen ulkopuolelle.
Rakennuspaikalla on oltava riittävästi rakennusoikeutta, joka määräytyy asemakaavan, yleiskaavan tai rakennusjärjestyksen mukaisesti. Katoksen rakentaminen ei vie rakennusoikeutta, kun vähintään 30 % on avointa. Rakennuttajan on huolehdittava, ettei rakennusoikeutta ylitetä. Vesistöjen rannoilla uudella rakennuspaikalla ei ole rakennusoikeutta ilman kaavaa tai poikkeamislupaa.
Mikäli luvasta vapautettu rakentaminen ei ole määräysten mukaista ja poikkeaa kaavasta tai rakennusjärjestyksestä, ei sitä voi rakentaa ilman erityisestä syystä myönnettävää poikkeamislupaa.
Huolehdi turvallisista etäisyyksistä.
Rakennusten, rakennelmien ja autosuojien (autotallit ja autokatokset) tulee sijaita riittävän etäällä sekä oman tontin rakennuksista että naapurin rakennuksista tai rakennusalan rajasta. Paloturvallisuudesta on huolehdittava. Kahdeksan metrin suojaetäisyys muuhun rakentamiseen ja neljän metrin etäisyys tontin rajaan on riittävä.
Tontin hallinta ja naapurit
Rakentajan tulee hallita rakennuspaikkaa. Jos tontin haltijana on taloyhtiö, tulee rakentamisella olla taloyhtiön lupa. Rakentamisen tulee sijoittua olemassa olevaan pihapiiriin ja riittävälle etäisyydelle naapureista sekä neljän metrin päähän kiinteistön rajasta
Suunnittelutarvealueilla ja ranta-alueilla tarvitaan lupa rakennettaessa rakentamattomalle kiinteistölle lukuun ottamatta maa- ja metsätaloutta palvelevia pieniä rakennuskohteita siihen osoitetulla alueella.
Luvasta vapautetutkin rakennukset vaikuttavat naapureihin, joten kannattaa kuulla naapureita kirjallisesti ennen rakentamistöiden aloittamista ristiriitojen välttämiseksi. Näin vältytään tilanteilta, jossa rakennusvalvonnan on puututtava rakentamiseen.