Tarkistettu naisen puku

Valmistumisvuosi:
1989

Puvun osat
Paita
Pitkässä paidassa on lyhyt ylisosa ja poimutetut alaset. Kangas on pellavaista tai puolipellavaista palttinaa. Pääntie on kulmistaan pyöristetty suorakulmio ja siihen kiinnitetty kaulus on yksinkertainen, kapeahko ja hapsureunainen. Olkalaput on koristettu satakuntalaiseen tapaan kapein reikäompelein. Hihat ovat leveät. Kiinnitysreunoissa on laskoksia. Suut on vetopoimutettu. Rannekkeet ovat kapeat ja tikkipistoin ja tiplapistoin koristetut. Kiinnittiminä on napinläpipari ja nyöri.

Hame
Hameparkkumi on punapohjainen ja kapeasti vihreällä ja tummemmalla punaisella raidoitettu. Hameen esiliinan alle jäävä etumus on kudottu eriraitaiseksi vaatimattoman värisillä langoilla. Hame on laskostettu niin, että edessä on kapea lautalaskos, josta lähtevät laskokset tapaavat toisensa takana vastalaskoksena.

Esiliina
Pellavaesiliina on valkopohjainen. Pohja on palttinaksi kudottu. Raidat ovat pomsia ja ripsiä ja ne on kudottu lempeänpunaisiksi ja höystetty tummalla sinisellä ja vihertävällä. Esiliina on leveä ja vain hiukan hametta lyhyempi. Siinä on edessä lautalaskos, josta muut laskokset lähtevät. Vyötärökaitaleessa on leikattu raitojen suuntaan. Oikealla puolella on näkyvissä kokonainen raita. Kaitale on niin pitkä, että se ulottuu vyötäisten ympäri ja kiinnittyy napilla ja silmulla toiseen päähän kaitaletta.

Vyötasku
Tasku on suorasuinen ja alaspäin levenevä satakuntalaiseen tapaan. Se on tehty kapearaitaisesta parkkumista, joka on puvun parkkumeista yleissävyltään tummin, sinivoittoinen. Tasku on reunustettu säämiskällä. Solmimisnauhana on kapea, monivärinen pirtanauha.

Liivi
Liivin parkkumi on punapohjaista kuten hameessa, mutta kapeissa raitaryhmissä on tummaa vihreätä ja sinistä, hiukka keltaista ja lisäksi ohuita, kahden langan levyisiä flammukuvioita. Liivi on malliltaan alueelle tyypillinen: etureunat on voimakkaasti pyöristetty ja körtti muodostuu kolmesta pyöreämuotoisestä läpästä. Liivi kiinnitetään kolmella lankahakasparilla, joita siirtämällä liiviä muokataan eri vartalotyypeille sopivaksi. Liivi ei ole kovin tiiviisti vartaloa myötäilevä. Liivi ulottuu edessä vyötäisille.

Röijy
Röijy on malliltaan samanhenkinen kuin liivi, mutta siinä on runsas laskoskörtti. Hihat ovat kahdesta kappaleesta ja kapeat. Halkiot ovat saumojen yhteydessä. Röijy suljetaan hakasilla kuten liivi. Kangas on mustaa florettia.

Huivi
Valkea pellavapalttinainen huivi on reunustettu nyplätyllä pitsillä.

Korut
Hopeinen levyriipus puetaan kaulalle niin, että se jää näkyviin paidan pääntien yläpuolelle. Toisena koruna on messinkisolki, jolla huivi voidaan kiinnittää.

Päähineet
Aikuisen naisen päähine, tykkimyssy, on erityisen upea: korkea koppa on päällystetty metallilangalla ja paljeteilla tehdyllä kirjonnalla. Tykin pitsinä on nyplätty frimodiglai-tyyppinen tai tehdastekoinen tyllipitsi.

Sukat
Punaiset sileäneuleiset ostosukat tai villalangasta käsinneulotut, joissa on nilkassa vikkeli.

Jalkineet
Mustat nauhakengät tai avokkaat tai kansallispuvun solkikengät.

Lähteet:
Suomen kansallispukuneuvoston tutkimusarkisto
www.kansallispuvut.fi