Fysioterapiaan pääsee terveyskeskuksen, alueen työterveys-, alue- ja keskussairaalan lääkäreiden lähetteellä. Fysioterapiayksikön toimintaan kuuluvat:
Yksilöfysioterapia. Erilaiset tuki- ja liikuntaelimistön oireet ja kiputilat, nivelrikko, murtumien ja traumojen jälkitilat, nivelten venähdysten jälkitilat, neurologiset sairaudet (MS, Parkinson, AVH, lihastaudit) ja pitkäaikaissairaat, ohjauskäynnit ennen ja jälkeen leikkausten, muut liikkumisen ja toimintakyvyn ongelmat.
Ryhmäterapia. Niskahartia- ja selkäryhmä, nivelrikko- ja tekonivelryhmä, tasapainoryhmät. Ryhmät toteutuvat keväisin ja syksyisin.
Apuvälinepalvelut. Apuvälinetarpeen arviointi, apuvälinelainaus, -palautus ja neuvonta.
Kouluterveydenhuolto. Ryhtitarkastukset ja -tunnit, tarvittaessa yksilöohjaus fysioterapiassa
Äitiys- ja lantionpohjan fysioterapia. Raskausaikana ja synnytyksen jälkeen, mm. virtsankarkailu, vatsalihasten erkauma.
Lasten fysioterapia: alle kouluikäisten motorisen kehityksen arviointi- ja ohjauskäynnit.
Fysioterapeutin suoravastaanotto
Suoravastaanotto on tarkoitettu henkilöille, joilla on akuutti kipu eli tuki- ja liikuntaelinvaiva esim. selkä-, niska- tai olkapääkipu on kestänyt alle 3 kuukautta. Ajanvaraushoitaja voi ohjata asiakkaan suoraan fysioterapeutille sovittujen kriteereiden mukaisesti lääkärikäynnin sijaan tai asiakas voi itse ottaa yhteyttä fysioterapiaan (ilman lääkärin lähetettä).
Suoravastaanoton fysioterapeutti:
– tekee tutkimuksen ja arvion toimintakyvystä sekä kivun/oireen syystä
– antaa omahoito- ja harjoitteluohjeet sekä ohjeistaa käsikauppalääkkeiden käytössä
– tarvittaessa kirjoittaa sairauslomatodistuksen, konsultoi lääkäriä ja ohjaa jatkoarvioon