Vanhustyön tavoitteena on turvata säkyläläisille ikäihmisille itsenäinen ja turvallinen elämä mahdollisimman kauan omassa kodissa tai palveluasunnossa.
Kotona asumista tukevat palvelut
Ikääntyvien neuvonta ja palveluohjaus
Palveluneuvontaan otetaan yhteyttä, kun ikääntynyt tai hänen läheisensä haluaa tietoa Säkylän kunnan tarjoamista palveluista.
Kuntouttava päivätoiminta
Toiminnan tarkoituksena on tukea ikäihmisen toimintakykyä ja selviytymistä kotona omassa arjessa mahdollisimman pitkään, vähentää yksinäisyyttä, tuoda vaihtelua arkielämään ja tarjota virkistystä.
Omaishoidontuki
Omaishoidontuella tarkoitetaan omaishoidon tuesta annetun lain (937/2005, omaishoitolaki) mukaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon tai muun huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön avulla.
Omaishoidontuen toimintaohje 1.1.2021
Kotona asumista tukevista palveluista antaa lisätietoa palveluohjaaja Taina Vehmanen
Säkylän Ikääntyvien neuvosto
Ikääntyvien neuvosto on kunnan ikäihmisiä edustava elin. Sen toimintaa on erilaisten esitysten ja aloitteiden tekeminen kunnanhallitukselle ja viranhaltijoille. Lisäksi ikääntyvien neuvosto on aktiivinen tapahtumien järjestäjä.
Ikääntyvien neuvoston jäsenistö koostuu eläkeläisjärjestöjen edustajista, kunnanhallituksen nimeämistä henkilöistä sekä seurakunnan ja kunnan edustajasta. Jäsenille voi tuoda suoraan omia ideoita ikääntyvien neuvoston käsiteltäväksi ja esitettäväksi tai jäsenien edustamien organisaatioiden kautta.
Ikääntyvien neuvoston sihteerinä toimii hyvinvointikoordinaattori Linnea Österman.
Säkylän ikäihmisten omat internetsivut
Kotiin annettavat palvelut
Kotihoito
Kotihoidolla tarkoitetaan kotipalveluja ja erilaisia tukipalveluja. Kotihoidon tarkoituksena on auttaa yksilöitä ja perheitä silloin, kun he tarvitsevat sairauden, vamman tai alentuneen toimintakyvyn vuoksi apua arkipäivän tehtävissä. Auttaminen on asiakkaan toimintakykyä ylläpitävää ja edistävää.
Kotihoito / päivystys: 044 732 8143
Kotihoito-, lyhytaikaishoito- ja palvelukotihakemus
Kotisairaala
Kotisairaala toteuttaa perusterveydenhuollon tasoista sairaalahoitoa potilaan kotona tai muussa asuinpaikassa, kuten tehostetussa palveluasumisessa. Kotisairaalan henkilökunta suunnittelee ja toteuttaa potilaan ja hänen omaistensa kanssa yksilöllisen hoidon. Kotisairaalan sairaanhoitajat antavat tarvittaessa konsultaatioapua. Kotisairaala on toiminnassa vuorokauden ympäri.
Kotisairaala / päivystys: 044 732 8172
Sähköisestä palveluluettelosta löydät hyödyllistä tietoa senioreiden hoiva- ja palvelutaloasumisesta sekä muista asuntomahdollisuuksista osoitteista www.kotiopas.info ja www.kotiopas.fi
Asumispalvelut
Asumispalvelut on tarkoitettu ensisijaisesti ikäihmisille, jotka tarvitsevat hoivaa ja huolenpitoa vuorokauden kaikkina aikoina, silloin kun omassa kodissa asuminen ei ole enää mahdollista kotiin annettavien palvelujen tukemana. Asumispalvelujen tehtävänä on tukea asiakkaan omatoimisuutta ja toimintakykyä sekä antaa turvallinen asuinympäristö ja tarvittava hoito ja huolenpito.
Mikäli hakija täyttää tehostettuun palveluasumisen myöntämisperusteet, tarjotaan hänelle paikkaa ensisijaisesti kunnan omasta palvelukodista. Jos omassa palvelukodissa ei ole vapaata paikkaa, se voidaan myöntää palvelusetelillä palvelusetelituottajarekisteriin hyväksytystä yksiköstä. Yksittäisille asiakkaille voidaan myös myötää paikka palvelusetelirekisteriin kuulumattomaan tehostetun palveluasumisen yksiköstä, mikäli se on asiakkaan edun mukaista (esim. lapsen asuinpaikkakunnalta).
Säkylän palvelukoti Valkama / Poukama / Suvanto
Säkylän kunnan oma tehostetun palveluasumisyksikkö sijaitsee Säkylän terveyskeskuksen tiloissa (Poukama / 2.krs ja Valkama / 3.krs). Palvelukodissa on 24 pitkäaikaispaikkaa ja 6 lyhytaikaispaikkaa. Kepolassa sijaitsee uusin yksikkö Suvanto, jossa 11 pitkäaikaispaikkaa.
Palveluasuminen on asumista asumisyksikössä omassa asunnossa. Asiakkaina ovat pääsääntöisesti 65 vuotta täyttäneet henkilöt, jotka eivät enää voi asua omassa kodissaan sinne annettavan tehostetun kotihoidon tai kotisairaalan palvelujen turvin, joiden toimintakyky on alentunut fyysisistä, psyykkisistä, sosiaalisista tai kognitiivisista syistä ja jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa, hoivaa, turvallisuutta, valvontaa ja tukea. Henkilökunta on paikalla 24 h/vrk.
Asiakasvalinnat tehostettuun palveluasumiseen tekee SAS-työryhmä (selvitä-arvioi-sijoita) työryhmä. Päätös tehdään asiakkaan toimintakyvyn arvioinnin perusteella kiireellisyysjärjestyksessä. Asiakas elää palvelukodissa kuin omassa kodissaan. Hän käyttää omia vaateitaan ja omia henkilökohtaisia tavaroitaan (esim. henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät tuotteet).

Palvelusetelijärjestelmä
Kun palveluasuminen järjestetään palvelusetelillä asiakkaalle myönnetään sitoumus maksaa tietty osa yksityisen palveluntuottajan antamasta palvelusta. Kun asiakkaalle on myönnetty palveluseteli, valitsee hän Säkylän kunnan hyväksymien palvelusetelituottajien listalta yksikön, joka vastaa hänen palveluntarvettaan ja johon hän haluaa muuttaa. Muutto edellyttää, että valitussa yksikössä on vapaa paikka.
Säkylän kunnassa on käytössä nettotulojen sekä kohtuullisiksi arvioitujen kulujen mukaan määräytyvä palveluseteli. Palveluseteli kattaa palveluyksikössä annettavan hoidon ja hoivan kustannuksia. Palveluseteli ei kata ateriapalvelua, vuokraa, asiointipalvelua, harrastuksissa ja vierailuilla avustamista, siivous- ja pyykkipalveluja.
Keski-Satakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kessote) hallinnoi lähikuntien (Harjavalta, Huittinen, Kokemäki, Nakkila, Säkylä ja Eurajoki) palvelusetelijärjestelmää.
Palvelusetelituottajarekisteri
Palvelusetelituottajaksi tulee hakeutua Effector -sähköisen palvelusetelijärjestelmän kautta. Palveluntuottajien hakemuslomakkeet löytyvät palse.fi -portaalista. Ennen hakemuksen täyttämistä palveluntuottajien tulee rekisteröityä järjestelmään. Palveluntuottajien ohjeet palse.fi -portaalin käyttöön; asiakastuki, puh. 010 470 9689 (arkisin klo 9-16), portaali@polycon.fi
Vanhustyön tavoitteena on turvata säkyläläisille ikäihmisille itsenäinen ja turvallinen elämä mahdollisimman kauan omassa kodissa tai palveluasunnossa. Ikääntyvien palvelujen koordinaattori hoitaa kunnan omaishoidontukeen, palveluasumiseen sekä invalidien ja veteraanien palveluihin liittyvät asiat.