COVID-19 – Toimintaohjeet altistuneelle ja sairastuneelle

10.3.2022

Altistuminen
Satasairaalan ja THL:n ohjeen mukaan altistunutta ei enää aseteta viralliseen karanteeniin. Perhealtistuneena riski sairastua on kuitenkin merkittävä. Omikron-variantin ollessa kyseessä sairastuminen tapahtuu yleensä alle 5 vuorokaudessa altistumisesta. Pandemian alusta asti on tiedetty, että tartunnan saaneet erittävät virusta eli tartuttavat noin 48 tuntia ennen oireiden alkamista. Uusissa tutkimuksissa on viitteitä siitä, että rokotettujen sairastuneiden merkittävä viruseritys alkaa lähes samanaikaisesti oireiden kanssa. Kotikaranteenin mitta on 5vrk, mutta FFP2 maskia suositellaan käyttämään, kunnes altistumisesta on kulunut 7 vrk. Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin vasta kun koronaan sairastuneen perheenjäsenen oireiden alkamisesta on kulunut 5 vuorokautta.

Jos tiedät altistuneesi, neuvottele esimiehesi kanssa etätyön mahdollisuudesta. Lähityöskentelykin on mahdollinen, jos työssäsi voit välttää lähikontaktit muihin henkilöihin. Muussa tapauksessa voit oireettomana altistuneena työskennellä käyttäen FFP2 hengityssuojainta kaikissa lähikontaktia vaativissa tilanteissa. Altistuneelle tulisi järjestää omat ruokailu- ja kahvittelutilat.

Sairastuminen
Jos sairastut lievästi etkä kuulu riskiryhmiin, työskentele sote-palveluissa potilastyössä, tai ole raskaana voit tehdä kotipikatestin. Jos testi on positiivinen, on lähes varmaa, että koronavirus aiheuttaa oireesi. Jos kotipikatesti on negatiivinen sairasta silti kotona ja tee testi uudelleen 1-2 päivän kuluttua. Omikron-variantti viihtyy taudin alkuvaiheessa usein syvemmällä nielussa ja näkyy sieraimesta otettavassa kotitestissä usein vasta 2-3 päivää oireiden alusta. Osassa Euroopan maita kotitesti otetaan samalla tikulla ensin nielusta ja sitten sieraimesta. Noudata kotitestin käyttöohjeita.

Sairasta kotona. Informoi henkilöt, joiden kanssa olet ollut lähikontaktissa 48 tunnin sisällä. He ovat saattaneet altistua. Jos vointisi sallii, voit työskennellä etänä tai lähityössä jos työskentelet yksin. Neuvottele työnantajasi kanssa poissaolosta. Useimmat työnantajat sallivat epidemian aikana sairastamisen omailmoituksella. Positiivisia kotitestejä ei aina tarvitse varmistaa terveydenhuollon testeillä. Terveydenhuollon testiin suositellaan hakeutumaan, jos työskentelet sote-palveluissa (tai olet perheenjäsen), kuulut riskiryhmään (tai olet perheenjäsen), olet raskaana, olet yli 65-vuotias tai mikäli terveydenhuollon ammattilainen sitä suosittelee. Terveydenhuollossa testataan myös lomallaan sairastuneet varusmiehet.

Lisäys edelliseen 22.2.2022:
Eduskunta on hyväksynyt lain, jonka mukaan tartuntatautipäivärahaa voidaan maksaa Covid-19 tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi ansiotyöstään poisjäävälle. Tämän vuoksi laajennamme testauskriteerejä seuraavasti:

Testaamme työntekijät, jotka sairastuttuaan joutuvat jäämään pois ansiotyöstään tartuntariskin vuoksi.
Uuden lain myötä testaamme myös alle 16-vuotiaat, milloin vanhempi jää sairastunutta lastaan hoitamaan pois ansiotyöstään ja tarvitsee tartuntatautipäivärahan. Kela edellyttää Covid-19 tartunnan osoittamista virallisella terveydenhuollon testillä. Tartuntatautipäivärahaa haetaan lääkärin tekemällä SVA todistuksella. Todistuksen voi tehdä myös työterveyslääkäri. Tartuntatautipäiväraha perustuu Covid-19- tartuntojen leviämisen ehkäisemiseen.

Eristys
Sairastuneen kotieristyksen kesto on 5-7 päivää. Eristyksen voi lopettaa 2 kuumeettoman ja oireettoman päivän jälkeen. Kuiva jälkiyskä, väsymys ja haju- sekä makuaistin menetys voi kestää pidempään. Palatessasi töihin käytä lähikontakteissa edelleen FFP2-maskia, kunnes oireidesi alusta on 10 päivää. Jos oireesi hankaloituvat, kuume jatkuu yli viikon tai koet hengenahdistusta, ole yhteydessä terveydenhuoltoon.

Tukosriski
Koronainfektio voi aiheuttaa riskiryhmille verisuonitukoksia. Mikäli olet reilusti ylipainoinen, diabeetikko, hiljattain synnyttänyt tai ollut isossa leikkauksessa, syöpäsairas tai tiedät olevasi altis verisuonitukoksille, ole yhteydessä terveydenhuoltoon tukoksia estävän lääkityksen aloittamiseksi. Runsas juominen ja liikkuminen voinnin mukaan vähentää tukosten riskiä.

Antigeenipikatesti
Säkylässä käytämme koronadiagnostiikassa pääsääntöisesti antigeenipikatestiä. Näyte otetaan takanielusta kuten PCR tutkimuskin. Antigeenipikatesti etsii limakalvolta viruksen osia. Otamme näytteet drive-in-näytteenottopisteessämme tai infektiovastaanotolla. Näyte analysoidaan Säkylässä ja vastaus on OmaKannassa 2-3 tunnin kuluttu näytteenotosta. Tartunnanjäljitys soittaa positiivisesta tuloksesta. Käytössämme olevan testin herkkyys on 96,52% ja tarkkuus 99,68% verrattuna PCR testiin. Tämä tarkoittaa sitä, että antigeenipikatestillä ei juurikaan saada vääriä positiivisia tuloksia, mutta aivan kaikkia tartuntoja testi ei välttämättä heti löydä. Usein tällöin oireiden alusta on alle 1vrk ja negatiiviseksi jäävä testi voidaankin tarvittaessa uusia, jos terveydentila sitä edellyttää.

Pyrimme testaamaan kaikki testiin pyrkijät mahdollisimman nopeasti. Tavoitteemme on lähettää myös tartuntatautirahan hakemiseen tarvittava lääkärin SVA-todistus jo samana arkipäivänä. Testaamme 7 päivänä viikossa.

Lisätietoja voit kysyä tartunnanjäljityksestä p 044-7328247 (arkisin 8-16 ja la-su 12-16)

Säkylässä 20.2.2022
ylilääkäri Kirsi Markula